
Suroviny
Až 20 ks – dle velikosti
- Mléko nebo voda 300 ml a více,
- vařené brambory 80 g,
- sůl 2 lžičky,
- cukr 1/2 lžičky,
- mouka žitná tmavá 300 g,
- mouka hladká pšeničná 200 g,
- droždí 20 g.
- Voda na pomazání,
- sůl, kmín, …. na posypání housek.
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.
-
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).
-
Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem… a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C).
-
Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.
-
Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
Jinak taky pozor – tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky. -
Pro ruční zpracování:
Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
Další zpracování dle uvedeného výše.
Poznámka od kuchařky
Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to.
Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.