Žitné dalamánky

67
- reklama -

Suroviny
Až 20 ks – dle velikosti

Mléko nebo voda 300 ml a více,
vařené brambory 80 g,
sůl 2 lžičky,
cukr 1/2 lžičky,
mouka žitná tmavá 300 g,
mouka hladká pšeničná 200 g,
droždí 20 g.
Voda na pomazání,
sůl, kmín, …. na posypání housek.

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.

  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).

  3. Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem… a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C).

  4. Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.

  5. Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
    Jinak taky pozor – tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky.

  6. Pro ruční zpracování:
    Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
    Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
    Další zpracování dle uvedeného výše.

Poznámka od kuchařky

Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to.

Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.