Suroviny
- 3 hrsti zelené čočky
- ½ hlávky kapusty
- 2 mrkve
- 1 menší pórek
- 180 g lesních zamražených hub (z loňského sběru)
- 1 cibule
- 3-4 brambory
- olivový olej
- hraška na zahuštění
- sůl, pepř
- sušený tymián a majoránka
- + vývar
Postup přípravy receptu
-
Čočku namočíme přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijeme a čočku dobře propláchneme.
Z kapusty odkrojíme tuhé stonky a pokrájíme na kostky. Mrkve očistíme a pokrájíme na kolečka. Pórek překrojíme podélně a nakrájíme na půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. -
Houby necháme rozmrazit.
V hlubší nádobě rozehřejeme olej a orestujeme pokrájenou cibuli. Přidáme osmažit pokrájenou mrkev a pórek. Přidáme kostky kapusty, brambory i čočku. Zalijeme vývarem a vaříme cca 10 minut, přidáme rozmražené pokrájené houby, a dál vaříme, dokud čočka není měkká. Polévku zahustíme hraškou smíchanou s vodou a dál povaříme polévku s hraškou podle návodu. Nakonec přidáme sušený tymián a promnutou sušenou majoránku.