Židovský řízek

732
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 plátky nízkého roštěnce do 1 cm vysoké
třený česnek
ocet (citron, ananas, víno)
olej
sůl
mouka (hladká, polohrubá)
vejce
strouhanka, nejlépe PANKO

Postup přípravy receptu

  1. Tento známý recept mi posloužil pouze jako záminka k propagaci strouhanky PANKO a její uvedení v širší známost. Kdo nezkusí k obalovaní PANKO, tak neuvěří, až jak dokáže být strouhanka chrumkavá…

  2. Maso očistíme od povrchového šlachového vaziva a případně zlehka egalizujeme dlaní nebo paličkou na maso.
    Maso potřeme česnekem, zakápneme „kyselinou“, vetřeme do něj olej a uložíme v chladu do druhého dne.

  3. Maso osolíme a obalíme v trojobalu. PANKO přitlačíme.
    Smažíme do okamžiku, jen co strouhanka zezlátne.

  4. Obvykle se podává s různě upravenými brambory a zeleninovými či míchanými saláty.

  5. Poznámka:
    Maso vybíráme spíše odleželé a pokud možno „mramorované“ tukem.
    Česnek protlačíme lisem a utřeme bez soli nebo jen se špetkou soli. K marinování masa lze použít i jogurt, což ale odporuje ortodoxní židovské kuchyni.
    Pokud byla marináda ve správném množství, není pak maso před obalováním nutné otírat.
    Řízky smažíme rychle, ne však na plném plameni a stejně jako u vídeňské roštěné i u této minutky platí, že méně je někdy více.
    Aby maso smažením neztvrdlo, můžete obalit a smažit maso přímo z lednice nebo použít silnější plátky masa nebo oba způsoby zkombinovat.

Poznámka od kuchařky

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…