Žemlovo – játrový knedlík

70
- reklama -

Suroviny
5 porcí

4 housky nebo jiné bílé pečivo 200 g
200 g kuřecích jater
15 g sádla nebo oleje
20-25 g cibule
sůl
mletý pepř
3 velké stroužky česneku – i více dle chuti
majoránka
zhruba 150 ml mléka
2 větší vejce
40 g hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku necháme zpěnit cibuli, přidáme na menší kousky nakrájená játra a chvíli za častého míchání restujeme a pak necháme trošku zchladnout.

  2. Pečivo nakrájíme na kostky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlanými žloutky, mléko si dáme dle potřeby, může ho být i trošku víc. Pečivo je lepší použít den staré ale vláčné.

  3. Pak přidáme játra, sůl, prolisovaný česnek, mletý pepř, majoránku, mouku a sníh z bílků.

  4. Vše smícháme a hmotu buď dáme do sáčku na přípravu tlačenky o menším průměru nebo na vaření použijeme fólii, jako v mém případě.

  5. Folii si rozprostřeme na zvlhčenou pracovní desku – neklouže, dáme na ni hmotu do tvaru podlouhlé šišky, pevněji smotáme a konce zakroutíme nebo svážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme podle velikosti zhruba 20 – 25 minut, jednou v průběhu varu otočíme.

  6. Pak knedlíky vyjmeme a fólii odstraníme – rozřízneme.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem kdysi viděla v nějakém časopise – sešitku, byl od paní Brouskové, manželky známého herce. Já jsem dělala jiným postupem a recept jsem si poupravila. Myslím, že se k němu už nemusí ani dávat nic jiného, než zeleninový salát. My měli jak ten, tak i kuřecí přírodní stehenní řízky s trochou zahuštěné šťávy, maso bylo ochucené jen pepřem a česnekem.