Žemlovka z vánočky

44
- reklama -

Suroviny

zbylá vánočka
jablka
rozinky
ořechy
skořicový cukr nebo skořice a cukr
trocha rumu
mléko
máslo
vejce

Postup přípravy receptu

  1. Jablka nastrouháme nahrubo, vánočku nakrájíme na silnější plátky nebo větší kousky. Každý plátek smočíme v mléce a klademe vrstvu do máslem vymazaného pekáčku.


    Zobrazit celý recept

  2. Na ni rozložíme jablka, rozinky, krájené nebo strouhané ořechy, posypeme skořicovým cukrem a zakápneme rozpuštěným máslem a rumem. Vrstvy takhle střídáme, poslední je vánočková. Tu jen zakápneme máslem a zalijeme 1-2 vejci rozšlehanýma v troše mléka.

  3. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme sypané moučkovým cukrem a zdobené šlehačkou. Výborné je přidat do jablek kousky (třeba kompotovaných) meruněk.

Poznámka od kuchařky

Vánočka u nás zbývá co chvíli, peču si svoji, vždy dvě najednou,na jednom plechu….