
Suroviny
    
- plátky veky nebo světlého toustového chleba
- švestkový kompot
- borůvkový kompot (lze i mražené, ale pak nebude šťáva)
- mletý mák (nemusí být slazený)
- 2 vejce
- asi 1/4 l mléka
- skořice
- vanilkový cukr a případně další cukr dle chuti
- máslo nebo jiný tuk na pokapání žemlovky
Postup přípravy receptu
- 
Do pekáčku buď vložíme pečicí papír nebo ho velmi pečlivě vymažeme tukem. Kompoty odděleně scedíme, ale šťávu smícháme dohromady. 
- 
První vrstvu plátků namáčíme do kompotové šťávy a vyrovnáme na dno nádoby. Pak vložíme odkapané švestky, urovnáme na celý povrch. Trošku přimáčkneme na plátky. Posypeme mákem, skořicí, eventuelně cukrem a hezky uhladíme. 
- 
Nyní si rozmícháme žloutky v mléce, kam namáčíme další plátky pečiva a opět urovnáme na švestky. Tuto vrstvu opatrně pokapeme rozpuštěným máslem. Na ni urovnáme borůvky, posypeme vanilkovým cukrem. Poslední vrstvu tvoří opět pečivo namočené ve směsi mléka a žloutků. 
- 
Celý povrch pokapeme máslem, přikryjeme alobalem. Pečeme cca 50 minut ve vyhřáté troubě na 185°C, ale vždy respektujeme vlastní troubu. Já po 45 minutách alobal sundala a nechala udělat kůrčičku asi na 5 minut. 
Poznámka od kuchařky
Pokud použijeme mražené ovoce, pak všechny plátky veky namáčíme do mléka s vejcem (množství samozřejmě zvýšíme), nebo použijeme sirup či jinou šťávu.
Šťáva na spodní vrstvě utvoří křupavě zkaramelizovanou vrstvičku.
 
            