Suroviny
2 porce
- 3 housky (rohlíky, veka)
- 3 jablka
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 30 g jader vlašských ořechů
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Veku nakrájíme na plátky a po jedné straně ji pomažeme máslem.
-
Zapékací misku vymažeme máslem a dno pokryjeme plátky veky pomazanou stranou nahoru.
-
Poklademe jablky pokrájenými na větší kusy (tak 2×2 cm) a zasypeme na čtvrtky pokrájenými ořechy, nahoru dáme opět vrstvu pomazané veky.
-
Mléko, celá vejce a polovinu vanilkového cukru společně dobře promícháme a zalejeme zapékací misku po celé ploše.
-
Zbytkem vanilkového cukru pocukrujeme celý povrch a v troubě zapečeme do světlehněda. Na povrchu cukr pečením zkaramelizuje a vytvoří spolu s máslem neodolatelnou kůrčičku. Pokud jsou jablka hodně sladká, doporučuji je pokapat citronem.
Poznámka od kuchařky
Inspirací mi byl recept s názvem Dolce di mele alla valdostana z pořadu S Italem v kuchyni. Původní recept byl ale velmi sladký a velmi „mokrý“, proto jsem ho trochu upravila. My máme raději žemlovku křupavější. Ale nápad s vekou namazanou máslem se mi velmi líbil i když vím, že receptů na žemlovku je tu již 29.