Žemlovka – Sladká jablka podle Itala

52
- reklama -

Suroviny
2 porce

3 housky (rohlíky, veka)
3 jablka
250 ml mléka
2 vejce
30 g jader vlašských ořechů
50 g másla
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Veku nakrájíme na plátky a po jedné straně ji pomažeme máslem.


    Zobrazit celý recept

  2. Zapékací misku vymažeme máslem a dno pokryjeme plátky veky pomazanou stranou nahoru.

  3. Poklademe jablky pokrájenými na větší kusy (tak 2×2 cm) a zasypeme na čtvrtky pokrájenými ořechy, nahoru dáme opět vrstvu pomazané veky.

  4. Mléko, celá vejce a polovinu vanilkového cukru společně dobře promícháme a zalejeme zapékací misku po celé ploše.

  5. Zbytkem vanilkového cukru pocukrujeme celý povrch a v troubě zapečeme do světlehněda. Na povrchu cukr pečením zkaramelizuje a vytvoří spolu s máslem neodolatelnou kůrčičku. Pokud jsou jablka hodně sladká, doporučuji je pokapat citronem.

Poznámka od kuchařky

Inspirací mi byl recept s názvem Dolce di mele alla valdostana z pořadu S Italem v kuchyni. Původní recept byl ale velmi sladký a velmi „mokrý“, proto jsem ho trochu upravila. My máme raději žemlovku křupavější. Ale nápad s vekou namazanou máslem se mi velmi líbil i když vím, že receptů na žemlovku je tu již 29.