Žemle

41
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
1,5 lžičky soli
2 špetky cukru
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce Majolky®
mák
sůl
kmín
sezam na posyp
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak vše promícháme v hladké a pružné těsto. Lehce posypeme moukou a na teplém místě necháme kynout.

  3. Po vykynutí utvoříme stejnoměrné bochánky, které vložíme na plech vystlaný pečícím papírem.

  4. Necháme zhruba ještě asi půl hodiny na plechu, pak nařízneme ostrým nožem,nebo žiletkou rýhy a pomažeme vajíčkem,posypeme makem, nebo jiným sypáním a dáme do předem vyhřáté trouby upect do zlatova.