Zemlbába – žemlovka

84
- reklama -

Suroviny

Jablka
nejlépe včerejší rohlíky (mohou být i housky, bagety, večky, ale i vánočka apod.)
mléko
máslo
měkký tvaroh
rozinky
cukr
skořice
vanilkový cukr
(Může být a nemusí být trochu smetany, drcené oříšky atd)

Postup přípravy receptu

  1. Nádobu (aby měla víko, poklici – my používáme remosku) silně vymažeme máslem a naskládáme nakrájené pečivo v jedné vrstvě. Současně nalepíme připravené pečivo i na stěny. Pokračujeme vrstvou krájených jablek. Vše mírně přisladíme a oskořicujeme. Sladíme podle chuti a sladkosti a kyselosti jablek.


    Zobrazit celý recept

  2. Nadrobíme měkký tvaroh a posypeme rozinkami. Lze dát i oříšky a pod. Pokračujeme vrstvou pečiva a dál jablky, stále dokola, až nahoru nebo kolik zemlbáby chceme. Naposled posypeme půlkou vanilkového cukru a prolijeme mlékem – rozumně, aby to neplavalo, ale jen se to provlhčilo. Silně vše rukou stlačíme. Dobré je použít hrneček s rovným dnem. Lze také nyní dát i smetanu-NE zakyslou, ale sladkou na šlehání nebo vaření. Posypeme zbytkem vanilkového cukru a velmi dobře rozložíme plátky másla. Dáme péci dorůžova.

Poznámka od kuchařky

Jí se teplé, ale je to dobré i studené. Moc záleží na pečlivosti skládání, másle a dobrém promočení. Je to jako dortíček.