Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)

77
- reklama -

Suroviny

200-300 g mletého masa (může být míchané i jen vepřové),
150 g polouvařené rýže
1-2 stroužky česneku (lze vynechat)
1 malé vajíčko
100 g špeku
1 velká cibule
pepř
sůl
trochu Podravky (tu lze vynechat)
4 až 6 listů hlávkového zelí
40 g sádla
600-700 g kysaného zelí
400-600 g uzeného vepřového masa
2 větší nebo 4 malé klobásky maďarského typu (lze vynechat)
250 ml smetany ke šlehání
1-2 lžíce mouky na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpustíme drobně pokrájený špek a zpěníme na něm drobně pokrájenou cibuli. Mleté maso dáme do mísy, přidáme napolo uvařenou rýži, vajíčko a polovinu špeku s cibulkou, přidáme sůl, pepř a kdo má rád, dá i trochu sypké Podravky (ochucovadlo). Promícháme. Připravíme zelné listy (snadněji se sloupnou z hlávky, když ji spaříme ve vroucí vodě), listy pak naplníme masem a zavineme.


    Zobrazit celý recept

  2. Pekáček dáme na plotýnku, přidáme na něj sádlo, zbylý špek s cibulí a lžíci sladké papriky, promícháme a sundáme z plotýnky, aby se nespálila paprika. Na dno rozprostřeme polovinu kysaného zelí (je-li zelí moc kyselé, vymačkáme ho). Zavinuté zelné listy a naporcované uzené maso poklademe střídavě na zelí, přidáme i klobásky, přikryjeme zbylým kysaným zelím, podlijeme horkou vodou (ta by měla sahat jen pod povrch pokrmu). Zaklopíme pokličkou a dusíme v troubě doměkka.

  3. Pak vyndáme pekáček z trouby a dovaříme na plotýnce. Vybereme zelné listy, uzené maso a klobásky a dáme stranou. Šťávu i se zelím přivedeme k varu, zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou, omáčku tak zahustíme a ještě povaříme (nejméně 10 minut). Omáčka nemá být v žádném případě podobná segedýnu, tekutiny má být mnohem méně, zato masa a zelí více. Do omáčky vrátíme závitky, uzené maso a klobásky, prohřejeme a podáváme.
    Na porci na talíř patří přiměřené množství zelí se smetanovou omáčkou, na to úhledně upravíme 1 zelný závitek, 1 porci uzeného masa a 1 klobásku. Knedlíky podáváme zvlášť na míse, aby si každý strávník nandal podle svého.

Poznámka od kuchařky

Rada pro začínající kuchařinky: Smetana se vám nesrazí, když jí malinko do vařící se omáčky přilijete (max. 1 kávovou lžičku), necháte přejít varem a pak po větších částech přiléváte ostatní smetanu. To platí jen pro sladkou smetanu, zakysané jsou nastavované všelijakými plnidly, škrobem a pod. a tam toto bohužel neplatí.

Je to taková kalorická bomba, že jsem to vždy vařila jen jednou ročně. Ale dobrota!