Suroviny
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2-3 stroužky utřeného česneku
- 2 krajíčky toustového chleba
- lžička mleté papriky
- sůl
- pepř
- olej
- —
- 6-7 větších zelných listů
- 250 g žampionů
- 1 mrkev
- máslo
- vývar (drůbeží nebo hovězí)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na trošce oleje. Odstavíme a vmícháme česnek. Z chleba odkrojíme kůrku a namočíme ho do vody nebo mléka. Z masa, vejce, zchladlé cibule, vymačkaného chleba a zbytku surovin zpracujeme směs a necháme půl hodinky odpočinout.
-
Z hlávky zelí odstraníme vrchní nepěkné listy, vyřízneme košťál a oddělíme listy. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut. Poté je zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Prostřední nejsilnější konce z části odřízneme.
-
Rozložíme listy a položíme úměrné množství masa. List jednou přehneme přes maso, přehneme levou i pravou stranu listu a dobalíme. Ukládáme je do vymaštěného pekáčku s nakrájenou mrkví a žampiony těsně vedle sebe spojem dolů.
-
Podlijeme vývarem tak do poloviny balíčků a na každý závitek dáme plátek másla. Pečeme přikryté ve vyhřáté troubě na 200 st. cca 30 minut. Poté pekáček odkryjeme a dopečeme na barvu. Podáváme s vařenými bramborami nebo kaší, polité výpekem se žampiony a mrkví.