
Suroviny
5 porcí
- 600 g vepřové plece, krkovice nebo libového bůčku
- 3-4 cibule
- sádlo nebo olej
- sůl
- pepř mletý
- 1 plnější lžíce papriky – sladké
- 1 lžíce grilovacího koření
- 140 g rajského protlaku
- cca 500 ml vývaru, dle potřeby
- 600 g hlávkového zelí – na nudličky pokrájeného
- smetana ke šlehání nebo zakysaná – není nutná
- hladká mouka nebo Solamyl – není nutný
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájené cibule dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme za občasného promíchání, než se vysmaží šťáva z masa. Pak zasypeme paprikou, kořením, přidáme protlak a ještě krátce (aby paprika nezhořkla,) vše osmažíme.
-
Přilijeme vývar a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme pokrájené zelí a dále dusíme do úplného změknutí masa i zelí. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
-
Pokud použijeme zelí rané, bude doba dušení kratší a pokud pozdní, doba dušení je delší.
-
Jestliže nechceme zahušťovat moukou, můžeme tekutinu zredukovat vařením bez poklice na potřebné množství nebo přidat trochu solamylu rozmíchaného v malém množství vody, nebo přistrouháme jednu bramboru najemno. Pokud zahušťujeme, tak ještě krátce eintopf provaříme.
-
Do eintopfu můžeme také vmíchat šlehačku nebo zakysanou smetanu (tu již nevaříme, aby se nesrazila). Také hotový eintopf můžeme na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany. Vše dle chuti každého.
-
Podáváme s knedlíky, noky nebo chlebem.









