Zelné závitky v rajské šťávě (holubky)

73
- reklama -

Suroviny

1 hlávka zelí
4 velké rajské protlaky
500 g rýže
1 kg mletého masa
vývar zeleninový nebo hovězí
uzená paprika
česnek sušený
sůl, pepř
cibule
olej

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme jí celou vařit do hrnce s osolenou vodou . Hlávka musí být ponořená celá, aby se uvařila rovnoměrně. Pokud máme pouze menší hrnce, hlávku během vaření obrátíme . Vaříme tak dlouho, dokud lupeny nebudou měkké . Uvařenou hlávku zelí necháme vychladnout, rozebereme ji na jednotlivé listy a vyřízneme tvrdé hřbety .

  2. Rýži uvaříme běžným způsobem a dáme ji stranou.
    Na pánev nalijeme olej , přidáme nakrájenou cibulku, mleté maso, sůl, koření a vše chvíli opékáme. Když je maso opečené, přidáme k němu uvařenou rýži, jeden rajský protlak a dobře promícháme.

  3. Na připravené zelné listy dáváme masovou směs s rýží a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hrnce (pokud chceme mít závitky dušené v rajské šťávě ) nebo je naskládáme do hlubšího pekáčku a zapečeme .
    V případě, že budeme dělat dušené závitky , přidáme do hrnce cca tři rajské protlaky a vývar, aby byly závitky mírně ponořené. Vaříme je cca 30 minut . Během vaření párkrát zahýbeme hrncem , aby se nám závitky nepřipálily.
    Pokud budeme dělat zapékané závitky, potřeme je mírně olejem a dáme do trouby zapéct.
    Závitky podáváme s chlebem.