
Suroviny
- 1 hlávka zelí
- 4 velké rajské protlaky
- 500 g rýže
- 1 kg mletého masa
- vývar zeleninový nebo hovězí
- uzená paprika
- česnek sušený
- sůl, pepř
- cibule
- olej
Postup přípravy receptu
-
Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme jí celou vařit do hrnce s osolenou vodou . Hlávka musí být ponořená celá, aby se uvařila rovnoměrně. Pokud máme pouze menší hrnce, hlávku během vaření obrátíme . Vaříme tak dlouho, dokud lupeny nebudou měkké . Uvařenou hlávku zelí necháme vychladnout, rozebereme ji na jednotlivé listy a vyřízneme tvrdé hřbety .
-
Rýži uvaříme běžným způsobem a dáme ji stranou.
Na pánev nalijeme olej , přidáme nakrájenou cibulku, mleté maso, sůl, koření a vše chvíli opékáme. Když je maso opečené, přidáme k němu uvařenou rýži, jeden rajský protlak a dobře promícháme. -
Na připravené zelné listy dáváme masovou směs s rýží a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hrnce (pokud chceme mít závitky dušené v rajské šťávě ) nebo je naskládáme do hlubšího pekáčku a zapečeme .
V případě, že budeme dělat dušené závitky , přidáme do hrnce cca tři rajské protlaky a vývar, aby byly závitky mírně ponořené. Vaříme je cca 30 minut . Během vaření párkrát zahýbeme hrncem , aby se nám závitky nepřipálily.
Pokud budeme dělat zapékané závitky, potřeme je mírně olejem a dáme do trouby zapéct.
Závitky podáváme s chlebem.