Zelňáky z Dvořiště

67
- reklama -

Suroviny

1 l kys.zelí
1/2 l škvarků drobných nebo nahrubo nasekaných
nebo když nejsou škvarky, tak 125 g sádla (nejlépe čerstvé)
1 vejce
sůl
pepř
kmín
polohrubá mouka – tolik, aby se těsto nelepilo
125g rozpuštěného sádla na potření
(kysané nebo kyselé???? zelí)

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí vymačkáme šťávu, překrájíme ho na krátké kousky.

    K zelí v míse přidáme ostatní ingredience.

  2. Pak množství rozdělíme na 2 – 3 díly (podle velikosti plechu) a rozválíme – tenké, jak to půjde cca 3 mm. Při válení podsypávat moukou.

    Pomocí válečku přeneseme na vymaštěný plech.

  3. Rádýlkem rozkrájíme na čtverce (obdélníky).

    Nakonec potřeme rozpuštěným sádlem. Pečeme při 200°C dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Před mnoha lety je dělávala sousedka na chatě, všem moc chutnaly a od té doby jiné neděláme. Snad budou chutnat. My je máme nejraději čerstvé.

Protože já nemusím moc slané a pepřené, tak pro ostatní ještě solím a pepřím již rozválené a potřené sádlem.