Suroviny
6 porcí
- 1/2 hlávky jarního zelí
- 2 větší nové brambory
- kmín
- sůl
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 2-3 lžíce hladké mouky
- několik snítek kopru
- 50 g anglické slaniny nebo špeku
- 2-3 lžíce octa
Postup přípravy receptu
-
Nachystal jsem si větší hlávku jarního zelí a překrojil na polovinu. Půlka hlávky bude na polévku stačit. Vykrojil jsem košťál a silné části listů a pokrájel zbytek na větší kousky a snažil se, aby měly pokud možno tvar protáhlého trojúhelníka (odtud název kozí brada, která je do špičky, jako ty trojúhelníky).
-
Pokrájené zelné listy jsem nasypal do většího polévkového hrnce, přelil vodou a ještě k nim přidal dva středně velké nové brambory, oškrábané a pokrájené na malé kostky.
-
Do vody jsem vsypal lžičku soli a dvě lžičky kmínu a uvedl polévku do varu. Asi za 40–45 minut by mělo být zelí i brambory měkké.
-
Přilil jsem 200 ml smetany s rozšlehanou moukou, přidal několik snítek kopru, asi 50 g na malé kostičky pokrájené slaniny opečené na pánvi, dosolil, zakápl octem, ještě chvíli povařil a odstavil.
Poznámka od kuchařky
Dnes padlo rozhodnutí brzo ráno – ano, bude se vařit Kozí brada. Tato polévka pochází pravděpodobně ze severní části Moravy a hlavně ze Slezska a Lašska.