
Suroviny
6 litrový hrnec
- 3 velké cibule
- 4 klobásy nejlépe valašské
- 0,5 – 1 kg brambor ( dle chuti )
- 1 kg kysaného červeného zelí i s nálevem ( nejlépe méně kyselého )
- 2 ks kysané smetany
- 1/2 palice česneku
- 1,5 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- kmín
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a klobásy nakrájené na 1cm, opečeme přímo v hrnci.
-
Přidáme sul, kmín, pepř a papriku.
-
Promícháme a hned přidáme brambory nakrájené na 1,5 cm kostky (já nechám za stálého míchání trochu brambory opéct, ale pozor na zhořknutí papriky). Pak zalijeme vodou. Vaříme až jsou brambory polotvrdé a pak přidáme zelí i s nálevem a vaříme dokud nejsou brambory měkké.
-
Dochutíme dle libosti. Já většinou přidávám ocet.
-
Nakonec přidáme zakysanou smetanu a hned odstavit.
Poznámka od kuchařky
Jednou jsem omylem koupil červené zelí a tak jsem ho zkusil použít do tehle zelňačky a od te doby se u nás jiná nedělá a nikdy nevydržela dva dny, protože se hned snědla. Většině lidí nejvíc chutnala vychladlá. Ještě lepší je místo vody přidat vývar z kostí. Dobrou chuť.









