Zelňačka z červeného zelí

210
- reklama -

Suroviny
6 litrový hrnec

3 velké cibule
4 klobásy nejlépe valašské
0,5 – 1 kg brambor ( dle chuti )
1 kg kysaného červeného zelí i s nálevem ( nejlépe méně kyselého )
2 ks kysané smetany
1/2 palice česneku
1,5 lžíce sladké papriky
2 lžíce sádla
sůl
pepř
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a klobásy nakrájené na 1cm, opečeme přímo v hrnci.

  2. Přidáme sul, kmín, pepř a papriku.

  3. Promícháme a hned přidáme brambory nakrájené na 1,5 cm kostky (já nechám za stálého míchání trochu brambory opéct, ale pozor na zhořknutí papriky). Pak zalijeme vodou. Vaříme až jsou brambory polotvrdé a pak přidáme zelí i s nálevem a vaříme dokud nejsou brambory měkké.

  4. Dochutíme dle libosti. Já většinou přidávám ocet.

  5. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a hned odstavit.

Poznámka od kuchařky

Jednou jsem omylem koupil červené zelí a tak jsem ho zkusil použít do tehle zelňačky a od te doby se u nás jiná nedělá a nikdy nevydržela dva dny, protože se hned snědla. Většině lidí nejvíc chutnala vychladlá. Ještě lepší je místo vody přidat vývar z kostí. Dobrou chuť.