
Suroviny
6 porcí
- 750 g kysaného zelí nebo střední hlávka bílého zelí
- 1 větší cibule
- 250 g mletého masa (měla jsem hovězí)
- 125 g prorostlé slaniny nebo uzeného bůčku
- 5 tvrdších housek
- 4 celá vejce
- 0,5 dcl mléka
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo
- strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí uvaříme, slijeme vodu a nakrájíme najemno. Pokud použijeme čerstvé zelí, rozčtvrtíme ho, asi 15 minut povaříme, vychladlé a okapané rovněž nakrájíme najemno.
-
Housky nakrájíme na malé kousky a pokapeme mlékem (housky nesmí být moc vlhké).
-
Vejce rozšleháme a nalijeme na hmotu z housek a vše dobře promícháme. Je lepší si tuto hmotu připravit 1 hodinu dopředu, aby se uležela.
-
Cibulku a slaninu nakrájíme na nadrobno a s mletým masem osmažíme. Zelí a maso přidáme k houskám, osolíme, přidáme pepř a kmín.
-
Promícháme a vzniklou směs dáme do formy vymazané sádlem a posypané strouhankou.
-
Necháme péct při teplotě 180°C cca 50 minut. Ke konci pečení (10 minut) jsem snížila teplotu na 150°C. Povrch byl krásně křupavý.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem objevila v infocentru v Aši, kde propagovali „Přeshraniční gastronomické slavnosti“ . K tomuto báječnému jídlu ještě podávají v kraji Oberfanken omáčku, kterou dělají ze zbylé vody z kyselého zelí, trochu bílého vína, přidají jemně nasekanou podušenou cibuli a zahustí moukou. Na dochucení použijí – typicky fancké – cukr, sůl, koření, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s brambory.