Zelná pečeně

59
- reklama -

Suroviny
6 porcí

750 g kysaného zelí nebo střední hlávka bílého zelí
1 větší cibule
250 g mletého masa (měla jsem hovězí)
125 g prorostlé slaniny nebo uzeného bůčku
5 tvrdších housek
4 celá vejce
0,5 dcl mléka
sůl
pepř
kmín
sádlo
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí uvaříme, slijeme vodu a nakrájíme najemno. Pokud použijeme čerstvé zelí, rozčtvrtíme ho, asi 15 minut povaříme, vychladlé a okapané rovněž nakrájíme najemno.

  2. Housky nakrájíme na malé kousky a pokapeme mlékem (housky nesmí být moc vlhké).

  3. Vejce rozšleháme a nalijeme na hmotu z housek a vše dobře promícháme. Je lepší si tuto hmotu připravit 1 hodinu dopředu, aby se uležela.

  4. Cibulku a slaninu nakrájíme na nadrobno a s mletým masem osmažíme. Zelí a maso přidáme k houskám, osolíme, přidáme pepř a kmín.

  5. Promícháme a vzniklou směs dáme do formy vymazané sádlem a posypané strouhankou.

  6. Necháme péct při teplotě 180°C cca 50 minut. Ke konci pečení (10 minut) jsem snížila teplotu na 150°C. Povrch byl krásně křupavý.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem objevila v infocentru v Aši, kde propagovali „Přeshraniční gastronomické slavnosti“ . K tomuto báječnému jídlu ještě podávají v kraji Oberfanken omáčku, kterou dělají ze zbylé vody z kyselého zelí, trochu bílého vína, přidají jemně nasekanou podušenou cibuli a zahustí moukou. Na dochucení použijí – typicky fancké – cukr, sůl, koření, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s brambory.