Zelí „Chameleon“

53
- reklama -

Suroviny

0,75 kg plecka nebo vykostěného vepřového kolena
2 ks rajčatový protlak (po 140 g)
1,5 kg nakrájeného bílého hlávkového zelí (střední hlávka)
Vegeta
Zlatý hovězí bujon Maggi
větší cibule
olej
sůl
brambory
2 lžíce cukru
Podravka
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
voda

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli si nakrájíme nadrobno, kterou na oleji zpěníme. Poté přidáme nakrájené plecko na menší kostičky. Osolíme, okmínujeme a orestujeme. Až se maso zatáhne, podlejeme cca 1 dcl vody a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené zelí a dolijeme cca 1,5 l vody. Voda sahá lehce pod okraj zelí. Okořeníme podravkou a hovězím bujonem. Vaříme dopoloměkka.

  2. Poté dáme na kostičky nakrájené syrové brambory. Až je vše měkké, přidáme rajské protlaky a záklechtku (mouka smíchaná s vodou). Dokořeníme cukrem a solí nebo vegetou a vaříme ještě cca 10 minut.

  3. Konzistence má být spíše řidší (taková hustější polévka). Chuť má být sladkokyselá. Můžete i dokyselit octem, ale já jsem měla kyselý protlak, takže jsem nepoužila. U nás podáváme zásadně s chlebem.

Poznámka od kuchařky

A proč zelí „Chameleon“? Protože, když ho dáme do hrnce je bílé a v konečné fázi se změní v červené:-))