Suroviny
4 porce
- 1 litr masového vývaru (nejlépe z uzených žeber, případně z kostky)
- 1 cibule (na kostičky)
- 2-3 nasekané stroužky česneku (nemusí být)
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer – nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná)
- několik brambor (oškrábaných a na kostičky nakrájených)
- 1 balení špenátového protlaku
- natvrdo vařená vejce (nakrájená na kostičky)
- sůl
- pepř
- strouhaný muškátový ořech nebo květ
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř (pokud již nebyly ve vývaru)
- zakysaná smetana nebo bílý jogurt (není nutné)
Postup přípravy receptu
-
Nasekanou cibuli osmahneme do skleněna na troše omastku v hrnci. Přidáme na kostičky nakrájenou (nebo hrubě strouhanou) kořenovou zeleninu a osmahneme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř dle chuti a dál osmahneme, až se zelenina a koření rozvoní. Je možno přidat i trochu nasekaného česneku a opatrně osmahnout.
-
Zalijeme vývarem a cca 1/2 h vaříme.
-
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a pokračujeme ve varu.
-
Na závěr přidáme špenátový protlak a krátce provaříme.
-
Osolíme, opepříme, strouhneme muškátový ořech či dáme trochu květu.
-
Do talíře s borščem přidáme podle chuti na kostičky nakrájené na tvrdo vařené vejce.
-
Kdo netrvá na dodržení přísného půstu, může přidat i trochu nasekaného uzeného masa třeba z chystané velikonoční hlavičky.
-
Kdo má rád, může do talíře přidat lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Poznámka od kuchařky
Maminka pocházela z Ruska, podobně se v její rodině připravoval borčš na Velký pátek. A vařívala jej tak i později, když už měla svojí rodinu. Jako vývar jsme používali vývar z uzených žeber, obrané uzené maso se použilo do velikonoční nádivky (hlavičky).