
Suroviny
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- plátek celeru
- 1/2 petržele
- kousek kapusty (může být i růžičková)
- několik růžiček květáku
- kousek kedlubny
- zelený hrášek
- kukuřice
- sůl
- 3 kuličky černého pepře
- těstoviny (bezlepková písmenka do polévky)
- zelená petrželka
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu očistíme a pokrájíme na drobnější kousky. Cibuli jen oloupeme a přepůlíme.
-
Zalijeme dvěma litry vody, mírně osolíme, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
-
Mezitím si ve zvláštním hrnci připravíme zavářku – nudle nebo písmenka. Vsypeme je do vroucí osolené vody a za občasného zamíchání vaříme doměkka (dle návodu od výrobce), nudlím obvykle stačí několik minut, písmenka je nutné vařit delší dobu).
-
Poté vyndáme kuličky pepře a cibuli, přidáme scezené nudle nebo písmenka, nasekanou čerstvou petrželku a podle potřeby dosolíme.
-
Zeleninu nemusíme do polévky přidávat všechnu, ale vždy je lepší nakombinovat více druhů. Opatrně jen s množstvím mrkve a kukuřice, aby polévka nebyla příliš sladká.
Zavářka (nudle, hvězdičky, písmenka) se vaří zvlášť proto, aby zeleninový vývar zůstal čirý. Občas, obzvlášť pokud pospíchám, vařím zavářku rovnou ve vývaru.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem chtěla přidat jen fotku k nějakému místnímu receptu, ale žádný podobný jsem nenašla. Vkládám proto jako samostatný recept.
Polévku jsem zahustila bezlepkovými písmenky od výrobce Sam Mills, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.