Suroviny
6 porcí
- 40 g másla
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 15 cm pórku
- 2 hrsti hrášku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý libeček
- petržel
- 100 g krátkých nudlí do polévky
- Knedlíčky:
- 30 g másla
- 100 g vepřových jater
- 100 g strouhánky
- 1 vejce
- česnek
- sůl
- čerstvá petrželka
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Postup na knedlíčky:
Játra odblaníme a na jemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat knedlíčky. Z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které dáme zatím stranou do misky. Játrové knedlíčky můžeme doplnit jemně nasekanou čerstvou bylinkou (pažitka, petrželka). -
Postup na vývar:
Nastrouhejte a nakrájejte veškerou zeleninu. Do hrnce dejte zpěnit máslo a osmažte na něm nastrouhanou zeleninu tak, aby mírně změkla, ale zachovala si křupavost.
Lehce osmaženou zeleninu zalijte 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vařte asi 10 minut, přidejte mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidejte knedlíčky. Asi za 5 minuty vyplavou na povrch a to je znamení, že jsou uvařené. V tomto čekání na knedlíčky polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
Poznámka od kuchařky
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).