Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky

45
- reklama -

Suroviny
6 porcí

40 g másla
3 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 řapík řapíkatého celeru
15 cm pórku
2 hrsti hrášku
1,5 l zeleninového vývaru
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý libeček
petržel
100 g krátkých nudlí do polévky
Knedlíčky:
30 g másla
100 g vepřových jater
100 g strouhánky
1 vejce
česnek
sůl
čerstvá petrželka
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Postup na knedlíčky:
    Játra odblaníme a na jemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat knedlíčky. Z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které dáme zatím stranou do misky. Játrové knedlíčky můžeme doplnit jemně nasekanou čerstvou bylinkou (pažitka, petrželka).


    Zobrazit celý recept

  2. Postup na vývar:
    Nastrouhejte a nakrájejte veškerou zeleninu. Do hrnce dejte zpěnit máslo a osmažte na něm nastrouhanou zeleninu tak, aby mírně změkla, ale zachovala si křupavost.
    Lehce osmaženou zeleninu zalijte 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vařte asi 10 minut, přidejte mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidejte knedlíčky. Asi za 5 minuty vyplavou na povrch a to je znamení, že jsou uvařené. V tomto čekání na knedlíčky polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

Poznámka od kuchařky

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/