
Suroviny
- 1 kg čerstvých paprik
- 1 kg cibule
- 1 kg rajčat
- 1 kg salátových okurek
- Na zálivku:
- 750 ml vody
- 250 ml octa
- 250 g krystalového cukru
- 50 g soli
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nakrájíme zeleninu na takovou velikost, jakou chceme mít.
-
Ve větším hrnci, kde se nám vleze všechna zelenina, si uvaříme zálivku. Do vroucí zálivky vsypeme nejprve cibuli a necháme přejít varem. Přidáme papriku a opět necháme přejít varem a vsypeme okurky.
-
Po zavaření zálivky ukončíme var a vmícháme rajčata. Děrovanou lžící naplníme sklenice a potom dolijeme zálivku.
-
Před uzavřením sklenic přidáme olej, nejlépe slunečnicový. Na sklenici o obsahu 370 ml dáme necelou 1 kávovou lžičku a na 720 ml necelou polévkovou lžíci.
-
Zeleninový salát sterilujeme podle velikosti sklenic 15 – 20 minut při 85°C.
Poznámka od kuchařky
Zavařuji tak zeleninu ze zahrádky, kterou nestačíme spotřebovat.
Při přípravě je nutné dodržet postup, jinak rajčata se rozvaří.
Rajčata mohou být různých barev, ale musí být pevná. Papriky také mohou být barevné, nejvhodnější jsou kapie, nebo hrubostěnné papriky. Salátovou okurku lze částečně nahradit mladou cuketou i se slupkou.