Zeleninový krém s květákem, řapíkatým celerem a houbami

79
- reklama -

Suroviny

1 menší květák
2 stonky řapíkatého celeru
1 větší petržel
1/2 kedlubny
hrst sušených hub nebo čerstvých plátků žampionů
1/2 malého celeru
2 PL másla
sůl
pepř
kari koření
petrželka nebo libeček

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme a pokrájíme na malé kostičky, květák rozebereme na růžičky.

  2. Dáme vařit do většího hrnce s osolenou vodou. Přidáme zeleninový bujon, trochu kari koření. Nakonec přidáme k zelenině předem namočené houby.

  3. Když je vše měkké, ponorným mixerem zeleninu a houby rozmixujeme, ale jen nahrubo, necháme ve vývaru trochu kousky.

  4. Přidáme máslo na zjemnění a dochutíme solí (pepřem) a podáváme s pečivem.

  5. Zdobíme petrželkou nebo libečkem. Není třeba polévku zahušťovat jíškou, neboť krém (ala polévka) je dost hustý.

Poznámka od kuchařky

Do polévky se zeleninou a houbami jsem vložila při vaření špičičku uzeného masa, kvůli dobré chuti, kterou pak rozkrájíme do polévky. Nepíši to do surovin, neboť to každý nedělá a není to nutné, ale my to děláme rádi.