
- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 1 větší batát
- 1 cuketka
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 rajské jablíčko
- 1 stroužek česneku
- 1 – 2 chilli papričky
- olivový olej vhodný na vaření
- zeleninový vývar
- sojová omáčka Shoyu
- balzamikový ocet
- smetana na vaření
- Na ozdobení:
- dýňový olej
- černý sezam
- slunečnicová semínka
- zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme všechnu ostatní zeleninu nakrájenou na plátky a chvíli restujeme. Rajské jablíčko předtím spaříme a oloupeme. Přelijeme vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká (asi 15 minut).
-
Rozmixujeme. Kdo moc nemusí pálivé, vyndá před rozmixováním chilli papričky nebo je úplně vynechá.
-
Podle chuti přidáme sojovou omáčku a balzamikový ocet. Já dala asi lžíci a půl Shoyu a lžíci octa. Nakonec vmícháme smetanu a už nevaříme.
-
Na talíři ozdobíme dýňovým olejem, semínky a zakysanou smetanou.
Poznámka od kuchařky
Polévka vznikla tak, že jsem chtěla spotřebovat zbytky zeleniny, které už by další pobyt v lednici nesnesly. Chutí i barvou hodně připomíná dýňovou polévku.
Kuchařka: NynnCz