
Suroviny
- 1,5 l zeleninového vývaru nebo i jen vody
- 2 tenké pórky s co nejdelší bílou částí
- 1 kedlubna
- 16 ks růžičkové kapusty (růžiček)
- 6 růžiček( menších)květáku
- 2 palice kukuřice nebo sterilovaná kukuřičná zrna (asi šálek zrn)
- špetka tymiánu
- 1 stroužek česneku
- špetka nastrouhaného muškátového ořechu
- sůl
- pepř
- lžička koření na zeleninu
- 250 ml mléka
- asi 2 polévkové lžíce hladké mouky
- tuk na orestování zeleniny
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, omyjeme. Z kukuřice oloupeme zrna – lze i uvařit a oloupat, nebo použít sterilovaná zrna. Z každého druhu zeleniny si odložíme asi třetinu stranou na zavaření do polévky až na konec – já odložila zelenou a 1 bílou část pórku, 5 růžiček, čtvrtku kedlubny a kukuřici.
-
Zbylou zeleninu nakrájíme na kousky a na rozpáleném tuku orestujeme –cca 4 min. Pak zalijeme vodou nebo vývarem, okořeníme špetkou tymiánu, ořechem, pepřem a solí a vaříme cca 15 minut.
-
Mezitím si na pánvičce rozpálíme tuk a na něm krátce orestujeme zbylou zeleninu vcelku (i kukuřici), kterou posypeme grilovacím kořením (kedlubnu i porek samozřejmě rozkrájíme na stejně velké špalíčky) – restujeme asi 3 minuty.
-
Mléko s rozmíchanou moukou vlijeme do polévky a vše rozmixujeme dohladka. Přidáme orestovanou zeleninu a za stálého míchání povaříme ještě cca 15 minut. Podle potřeby zředíme mlékem nebo naopak zahustíme moukou. Dochutíme stroužkem česneku a např. zeleninovou podravkou s bylinkami.
Poznámka od kuchařky
(počty těch surovin uvádím jen pro orientaci)