Zeleninový krém

69
- reklama -

Suroviny

1,5 l zeleninového vývaru nebo i jen vody
2 tenké pórky s co nejdelší bílou částí
1 kedlubna
16 ks růžičkové kapusty (růžiček)
6 růžiček( menších)květáku
2 palice kukuřice nebo sterilovaná kukuřičná zrna (asi šálek zrn)
špetka tymiánu
1 stroužek česneku
špetka nastrouhaného muškátového ořechu
sůl
pepř
lžička koření na zeleninu
250 ml mléka
asi 2 polévkové lžíce hladké mouky
tuk na orestování zeleniny

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, omyjeme. Z kukuřice oloupeme zrna – lze i uvařit a oloupat, nebo použít sterilovaná zrna. Z každého druhu zeleniny si odložíme asi třetinu stranou na zavaření do polévky až na konec – já odložila zelenou a 1 bílou část pórku, 5 růžiček, čtvrtku kedlubny a kukuřici.

  2. Zbylou zeleninu nakrájíme na kousky a na rozpáleném tuku orestujeme –cca 4 min. Pak zalijeme vodou nebo vývarem, okořeníme špetkou tymiánu, ořechem, pepřem a solí a vaříme cca 15 minut.

  3. Mezitím si na pánvičce rozpálíme tuk a na něm krátce orestujeme zbylou zeleninu vcelku (i kukuřici), kterou posypeme grilovacím kořením (kedlubnu i porek samozřejmě rozkrájíme na stejně velké špalíčky) – restujeme asi 3 minuty.

  4. Mléko s rozmíchanou moukou vlijeme do polévky a vše rozmixujeme dohladka. Přidáme orestovanou zeleninu a za stálého míchání povaříme ještě cca 15 minut. Podle potřeby zředíme mlékem nebo naopak zahustíme moukou. Dochutíme stroužkem česneku a např. zeleninovou podravkou s bylinkami.

Poznámka od kuchařky

(počty těch surovin uvádím jen pro orientaci)