Zeleninové střapáčky

61
- reklama -

Suroviny
14 ks

150 g nastrouhané libovolné, námi oblíbené zeleniny v syrovém stavu
80 g solamylu
sůl
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou zeleninu(použila jsem celer) v míse lehce, ale důkladně promícháme vidličkou se solamylem.

  2. Na pánvi do rozehřátého tuku klademe zeleninová hnízdečka a na slabém plameni smažíme z každé strany zhruba 4 minuty do světle růžové barvy. Usmažené z pánve vyjmeme a dáme na papírovou utěrku, odsát přebytečný tuk.

  3. Lehce osolíme a můžeme podávat buď jako hlavní chod s bramborovou kaší, nebo jen tak, obložené čerstvou zeleninou, případně s nějakým pikantním dipem.

  4. Střapáčky jsou velice chutné i z kedlubny, nebo z mrkve smíchané s petrželí. Je dobrá i syrová červená řepa, ale u ní přidávat solamyl po částech. Je mokřejší, než ostatní druhy zeleniny. To samé platí i u kedlubny.

  5. A proč název“střapáčky“? Název mě napadnul, když jsem viděla, jak jsou placičky krásně střapaté.

Poznámka od kuchařky

Tyto střapáčky z celeru někdy dávám jako přílohu ke špenátu a k drůbežím játrům, kde je víc socu.

Ke střapáčkům z červené řepy a kedlubny je moc dobrý dip z hustějšího jogurtu, trošku tatarky (může se vynechat) a prolisovaného česneku.