
Suroviny
2 porce
- 2 plátky libovější krkovičky bez kosti nebo z plece, karé, kýty
- sůl
- pepř mletý
- strouhanka
- 1 sklenice Hradišťanky , Moravanky nebo Kunovjanky
- 1 lžíce oleje
- 2 rozšlehaná vejce
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme. Nenaklepáváme. Obalíme ve strouhance, kterou na řízky trošku přimáčkneme, pak tu přebytečnou mírně oklepeme.
-
Zeleninovou směs dle vlastního výběru (záleží, zda chcete pikantní nebo jen sladkokyselou) nalijeme i s částí nálevu do zapékací misky (větší kusy, například cibulky, překrojíme), zakapeme olejem a vložíme do předehřáté trouby na 200 prohřát do vroucího stavu.
-
Zapékací misku pak hned vyndáme, řízky obalené ve strouhance protáhneme z obou stran rozšlehanými vejci a ihned dáme na horkou zeleninu. Zbylé rozšlehané vejce nalijeme na řízky, misku zaklopíme a dáme zpět do rozehřáté trouby.
-
Pečeme dle druhu masa, cca 45 minut, pak odklopíme a dopečeme do barvy, je-li třeba, přidáváme pod maso zbylý nálev. Podléváme jen opatrně, řízky nesmí „plavat“.
-
Podáváme s vařeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
HLAVNĚ ŽÁDNÉ PŘEDSMAŽENÍ řízků na oleji nebo sádle, pokud chceme mít maso křehké, šťavnaté a v nadýchaném kabátku.