Suroviny
46ks kuliček cca o velikosti pinpong.míčku
- 300 g dýně Hokkaido (váha po očištění)
- 150 g košťálů brokolice
- 100 g růžiček brokolice
- 150 g 30% sýra Eidam
- 150 g 45% sýra uzená cihla
- 180 ml strouhanky
- 150 ml škrobové moučky (Solamyl, Amylon)
- 3 vejce
- 1 větší cibule
- 5 větších stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- strouhanka na obalení
- fritovací olej na smažení
- Na nálev svaříme:
- 670 ml vody
- 330 ml octa
- 150 ml cukru
- 1 lžíci kořenícího přípravku Deko
- Do každé sklenice (680 g) budeme potřebovat:
- 12 ks usmažených zeleninových kuliček
- 1-2 chilli papričky
- 5 kuliček nového koření
- 1 menší snítku rozmarýnu
- 1 menší cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si nálev a necháme ho zchladnout. Růžičky brokolice spaříme vařící vodou a po 2 minutách přemístíme do nádoby se studenou vodou, pro zachování svěží barvy. Poté necháme v cedníku okapat a nožem nasekáme na drobnější kousky.
-
Dýni i se slupkou a syrové košťály nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Na hrubých slzičkách nastrouháme oba druhy sýrů, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Přidáme vejce, sůl a pepř a všechno důkladně promícháme.
-
Dále přidáme strouhanku, škrob, opět důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Z těsta tvoříme kuličky, které zlehka obalíme ve strouhance a pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje do zlatavé barvy.
-
Pár kuliček, které použijeme na hlavní chod smažíme bez obalení ve strouhance. Po usmažení dáme na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk a podáváme například s jogurtovo-česnekovým dipem nebo s bramborovou kaší.
-
Zbytek usmažených kuliček necháme vystydnout. Do každé zavařovací sklenice dáme koření, papričky a kuličky, které prokládáme nakrájenou cibulí.
-
Vše zalijeme připraveným nálevem, sklenice uzavřeme a necháme alespoň 4-5 dní uležet na tmavém místě. Podáváme s čerstvým pečivem, na talíři mírně zakápneme lákem.
Poznámka od kuchařky
Sladkost, či kyselost nálevu si může každý upravit podle svých představ a chutí.
Ze zeleninového těsta jsem měla 36ks kuliček na naložení a 10ks o malinko větších na hlavní chod.
První várku této dobroty jsem dělala 26.3. a kuličky byly v nálevu 4dny. Nebylo to špatné:-)
Na přání rodinky jsem svůj experiment musela zopakovat a stihla jsem udělat i fotopostup.
Jednu sklenici jsme otevřeli až po 10dnech. Chutnalo to báječně, tak se o recept tady s Vámi dělím.
Já jsem loni na podzim dostala hodně dýní, takže ještě mám z čeho tvořit:-) Ale určitě tyto zeleninové pečenáče budou dobré, když nahradíme dýni například mrkví s celerem, nebo když přidáme nastrouhané kedlubny,nebo cuketu.
Přidávám trochu jiný recept do podobných, který je určitě také chutný.