Zeleninová žemlovka

79
- reklama -

Suroviny

2 větší celozrnné bagety (klidně i trochu starší) nebo jiné oblíbené pečivo (množství pečiva odhadněte dle velikosti zapékací nádoby)
Navrch podle chuti a ročního období (zelenina):
1 menší lilek
2 červené cibule
několik menších mrkví
6 větších žampiónů
2 červené čerstvé papriky
česnek
několik Cherry rajčátek na ozdobu
olivový olej
asi 100-125 g másla
250 ml mléka nebo smetany
2 velká vejce
200 g tvrdého sýra (Ementál, Madeland, klidně můžete použít i Nivu)

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo si nakrájejte na plátky tlusté asi centimetr.

  2. Polovinu plátků naskládejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací nádoby.

  3. Na každý kousek pečiva položte trošku másla (nebo si máslo rozehřejte a pečivo jím pokropte). Nyní se vrhněte na zeleninu.

  4. Do pánvičky nalijte olej, rozpalte a vhoďte na klínky nakrájenou cibuli, na plátky nasekaný česnek a na kolečka pokrájenou mrkev.

  5. Opékejte a zatím si připravujte další zeleninu.

  6. Lilek a papriky nakrájejte na kostky, žampiony třeba na plátky. I tuto zeleninu přihoďte na pánev.

  7. Opékejte asi 10 minut, osolte a popř. zjemněte plátkem másla.

  8. Celý obsah pánve opatrně naneste na vrstvu pečiva.

  9. Zeleninu zakryjte zbylými plátky pečiva. V misce si rozmíchejte mléko s vejci a nastrouhaným sýrem.

  10. Směs nalijte na žemlovku. Na úplný závěr poklaďte povrch žemlovky plátky másla a na ozdobu můžete přihodit pár cherry rajčátek.

  11. Pečte při vyšší teplotě (220°C) dozlatova. Já si opět vystačím se svou remoskou. Dobrou chuť.