Suroviny
- 5 kg očištěné syrové zeleniny
- největší poměr tvoří mrkev
- celer
- petržel
- Zelenina (do 5 kg):
- kedlubny
- pórek
- cibule
- česnek
- pastiňák
- petrželová nať
- celerová nať
- čerstvé papriky
- rajčata
- 1 kg soli
Postup přípravy receptu
-
Veškerou očištěnou zeleninu pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs důkladně ve velké míse promícháme se solí a dáme na 24 hodin do chladna uležet.
-
Pak směs plníme do skleniček, dáváme si opravdu záležet, abychom ze skleniček vytlačili většinu vzduchu, pořádně upěchujeme a důkladně zavíčkujeme. Takhle připravená směs nám vydrží do jara uložená na chladném místě.
-
Směs je slanější, proto při dochucování omáček a polévek moc předem nesolím. Většinou stačí 1-2 polévkové lžíce na celý pokrm nebo 2 litry polévky.
Poznámka od kuchařky
Tuhle směs si připravuji již léta a mohu jedině doporučit, při jejím používání do vaření již není zapotřebí použití jakýchkoliv dochucovadel jako jsou polévkové koření, kostky masoxu, atd.
Podobné recepty tu sice jsou, ale tahle se po pomletí již nijak tepelně neupravuje na rozdíl od ostatních.