Zeleninová směs nejen do polévek

67
- reklama -

Suroviny

5 kg očištěné syrové zeleniny
největší poměr tvoří mrkev
celer
petržel
Zelenina (do 5 kg):
kedlubny
pórek
cibule
česnek
pastiňák
petrželová nať
celerová nať
čerstvé papriky
rajčata
1 kg soli

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou očištěnou zeleninu pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs důkladně ve velké míse promícháme se solí a dáme na 24 hodin do chladna uležet.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak směs plníme do skleniček, dáváme si opravdu záležet, abychom ze skleniček vytlačili většinu vzduchu, pořádně upěchujeme a důkladně zavíčkujeme. Takhle připravená směs nám vydrží do jara uložená na chladném místě.

  3. Směs je slanější, proto při dochucování omáček a polévek moc předem nesolím. Většinou stačí 1-2 polévkové lžíce na celý pokrm nebo 2 litry polévky.

Poznámka od kuchařky

Tuhle směs si připravuji již léta a mohu jedině doporučit, při jejím používání do vaření již není zapotřebí použití jakýchkoliv dochucovadel jako jsou polévkové koření, kostky masoxu, atd.

Podobné recepty tu sice jsou, ale tahle se po pomletí již nijak tepelně neupravuje na rozdíl od ostatních.