
Suroviny
- 1 PL olivový olej
- 1 PL másla
- 1 větší porek (bílá část)
- 1 cibule
- 2 velké brambory
- 2 mrkve
- 1,5 šálku bílých fazolí ve slaném nálevu
- 1 šálek čerstvých zelených fazolek
- 1 cuketa
- 1/2 červené kapie
- 1/2 šálku hrášku (mražený propláchneme)
- 3 hrsti malých těstovin (použila jsem malé mašličky)
- sůl
- pepř
- špetka šafránu (nebo 1/2 KL kari)
- petrželka na ozdobu
- Na pesto:
- 2 PL rajčatové pasty (protlaku, já použila domácí rajčatové pyré)
- 3 stroužky česneku
- 15 větších lístků bazalky pravé
- lístky z 1 stonku oregána
- 1/4 šálku strouhaného Parmezánu
- 3-4 PL olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme si: Cibuli nadrobno, pórek na půlkolečka, mrkev, kapii, cuketu a mrkev na kostičky, brambory na větší kostky, zelené fazolky na menší kousky.
-
Ve velkém hrnci na másle a oleji orestujeme cibuli a pórek, až zesklovatí, přidáme mrkev a brambory, krátce orestujeme, lehce posolíme a zalejeme vodou (cca 3 litry a více). Vaříme přibližně 10 minut.
-
Vhodíme těstoviny, osolíme, opepříme. Cca 5 minut před koncem dovaření těstovin vložíme do polévky propláchnuté bílé fazole, zelené fazolky, cuketu, kapii a propláchnutý hrášek (chceme docílit toho, aby zelenina byla prohřátá, ale ještě křupavá,ne rozvařená). Dovaříme, dochutíme solí a pepřem.
-
Bylinky nasekáme na velejemno, přidáme prolisovaný česnek, rajčatovou pastu a parmezán. Pomalu přidáváme olivový olej a mixujeme tyčovým mixerem – ne úplně do hladka, můžeme použít i hmoždíř. Můžeme ještě dosolit – já už nesolila.
Polévku na talíři zdobíme petrželkou (já na ni zapomněla 🙂 ) a lžící pesta.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: internet, kuchařka J.Child
Odolejte polévku kořenit ještě něčím jiným, takto zkombinovaná zelenina udělá své a pesto vyzvedne chuť ještě o level výš.









