Suroviny
6 porcí
- Polévka:
- 1 větší mrkev
- 1/2 celeru,
- 1 menší petržel
- 3 růžičky květáku
- 1/2 kedlubny
- 1 menší cibule
- lahůdková cibulka na ozdobu
- 1/2 pórku
- petrželka
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl
- Noky:
- 1 cibule
- 1 droždí(42 g)
- 1 vejce
- kousek uzené slaniny
- 2 stroužky česneku
- kousek zelené části pórku
- strouhanka
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninku mrkev + celer + petržel + květák + kedlubnu nakrájíme na malé kousky, pórek na půl kolečka a kousek zelené části si necháme na nočky.
-
Na olej si dáme nakrájenou cibulku, kterou zpěníme, přidáme všechnu pokrájenou zeleninku, chvíli dusíme, zalijeme vodou, nebo vývarem, osolíme a na mírné teplotě vaříme.
-
Pak si uděláme noky- na oleji osmažíme cibulku, ke které přidáme pokrájenou uzenou slaninu, přidáme rozdrobené droždí které mícháme, dokud se neroztaví, pak kastrůlek odstavíme.
-
Do horké hmoty přidáme vajíčko, pěkně promícháme, dokud trochu neztuhne, pak přidáme prolisovaný česnek, na drobno pokrájený kousek zelené části pórku, osolíme, zahustíme strouhankou tak, aby šly dělat nočky.
-
Ty pak rovnou v polévce vaříme 5 minut a ozdobíme zelenou částí lahůdkové cibulky s petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Podobná polévka je v mé Velké kuchařce, ale upravila jsem si jí k obrazu svému-fakt dobrá a zdravá!