Zelenina zapečená na bramborovo-sýrovém lůžku

57
- reklama -

Suroviny

Na „lůžko“:
5 středně velkých brambor uvařených ve slupce
100 g tučnějšího tvrdého sýra (Gouda, Madeland…)
sůl
pepř
2 PL oleje
Na náplň:
1 PL oleje
1 nožička Ostravské klobásy nebo jiná oblíbená uzenina, případně můžeme uzeninu i vynechat
1 střední pórek
1 uvařená červená řepa
sůl
pepř
200 g přírodního smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
1 vejce
5 plátků Mascarpone s růžovým pepřem

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme na hrubším „slzičkovém“ struhadle a dáme do větší mísy. Přidáme stejně nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a rukama promícháme. Zapékací formu ( nejlépe s nepřilnavým povrchem ) vymažeme olejem a bramborovou hmotu do ní rozprostřeme. Rukama upěchujeme a vymačkáme asi 2cm vysoké okraje.

  2. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a pórek a chvíli restujeme, přičemž stále mícháme, aby se pórek nezačal připalovat. Když pórek trochu změkne, stáhneme z ohně a do pánve přidáme na kostičky nakrájenou řepu. Promícháme, ochutíme a navrstvíme na bramborový základ.

  3. Jogurt rozšleháme s vejcem a rovnoměrně jej nalijeme na pórkovou směs. Povrch poklademe plátky mascarpone a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut.

Poznámka od kuchařky

Počítala jsem, že se mascarpone teplem na povrchu „koláče“ roztaví…nestalo se tak, ale na chuti pokrmu to neubralo 🙂