- reklama -
Suroviny
28 sklenic
- 10 kg mrkev
- 10 kg petržel
- 8 ks velkých celerů
- 8 kg sůl kuchyňská
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu dobře očistíme, opereme a nastrouháme na hrubém struhadle.
-
Promícháme se šesti kg soli, tak dlouho, až začne pouštět šťávu.
-
Plníme do umytých suchých sklenic téměř pod víčko, upěchujeme a povrch zasypeme solí. Nemusíme, ale děláme to, že ještě zavíčkujeme a je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Na fotkách je ukázáno před a po zasypání solí a to růžové nahoře je už provlhčená sůl, která vytvoří pevnou krustu a vše uzavře. Máme takhle připravenou čerstvou zeleninu rok do další várky. Tahle dávka nám vydrží na rok. Ta zelenina v kg je neočištěná, pak je toho méně. ALE POZOR PŘED POUŽITÍM VELMI DOBŘE PROPLÁCHNOU POD TEKOUCÍ VODOU A SOLIT AŽ PO PŘÍPRAVĚ JÍDLA!!!!
Kuchař: klukodvody