Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 2 syrové neloupané brambory
- 1 cuketa
- 1/2 máslové dýně
- 3 velká rajčata
- sůl
- pepř
- sušený tymián
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu nebo pecorina
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a restujeme do růžova. Pak přidáme na jemno pokrájený česnek, asi minutu opékáme. Směs rozložíme na dno připravené keramické formy.
-
Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájíme brambory, cuketu, okrájenou a očištěnou dýni i rajčata na půlcentimetrová kolečka a naskládáme střídavě pravidelně do mísy. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a polijeme lžící olivového oleje.
-
Zakryjeme mísu alobalem a pečeme asi 40 minut, dokud nejsou brambory měkké. Pak odkryjeme, posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Je to oblíbený jihofrancouzský pokrm ze zapékané zeleniny. Tian byla oblíbená kuchyňská hliněná nádoba – mísa, používaná na vaření.
volně podle fortheloveofcooking.net