Suroviny
- brokolice
- květák
- mrkev (nebo baby karotky)
- máslo
- hladká mouka
- smetana
- 150 ml mléka
- vejce
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek (popř. další koření dle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Do vody dáme vařit nejdríve růžičky květáku, potom očitěnou a na kolečka nakrájenou mrkev nebo baby karotky a nakonec růžičky brokolice. Až je zelenina měkká, vyndáme ji.
-
Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku tak, aby vznikla jíška. Tu potom necháme úplně zchladnout.
-
Až jíška vychladne, přivedeme 700ml zeleninového vývaru opět k varu a jíšku do něj zašleháme. Až bešamel zhoustne, přilijeme smetanu s mlékem.
-
Po chvili smícháme žloutek z jednoho vajíčka s třemi lžícemi bešamelu a zašleháme opět do hrnce. Dochutíme solí, pepřem, špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a podle chuti dalším kořením (kari, čerstvé i sušené bylinky atd).
-
Uvařenou zeleninu můžeme dát prohřát do omáčky nebo jen dát na talíř a přelít. Dobré je i posypat strouhaným sýrem.
Poznámka od kuchařky
Protože většinou nemám po ruce čerstvou zeleninu, používám zeleninu mraženou (brokolice, květák, mrkev) kterou osmahnu na másle a místo vývaru použiji zeleninový masox