Zelenina s bešamelovou omáčkou

57
- reklama -

Suroviny

brokolice
květák
mrkev (nebo baby karotky)
máslo
hladká mouka
smetana
150 ml mléka
vejce
sůl
pepř
muškátový oříšek (popř. další koření dle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme vařit nejdríve růžičky květáku, potom očitěnou a na kolečka nakrájenou mrkev nebo baby karotky a nakonec růžičky brokolice. Až je zelenina měkká, vyndáme ji.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku tak, aby vznikla jíška. Tu potom necháme úplně zchladnout.

  3. Až jíška vychladne, přivedeme 700ml zeleninového vývaru opět k varu a jíšku do něj zašleháme. Až bešamel zhoustne, přilijeme smetanu s mlékem.

  4. Po chvili smícháme žloutek z jednoho vajíčka s třemi lžícemi bešamelu a zašleháme opět do hrnce. Dochutíme solí, pepřem, špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a podle chuti dalším kořením (kari, čerstvé i sušené bylinky atd).

  5. Uvařenou zeleninu můžeme dát prohřát do omáčky nebo jen dát na talíř a přelít. Dobré je i posypat strouhaným sýrem.

Poznámka od kuchařky

Protože většinou nemám po ruce čerstvou zeleninu, používám zeleninu mraženou (brokolice, květák, mrkev) kterou osmahnu na másle a místo vývaru použiji zeleninový masox