
Suroviny
12 porcí
- 150 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 3 lžíce rozmrazeného špenátového protlaku
- 50 ml mléka
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- volitelné dle chuti- hrst nasekaných ořechů, mandle,
- kokos, sušené ovoce, kandovaná kůra apod.
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 180° C. Do misky prosejeme odváženou mouku s kypřícím práškem a přidáme cukry. Žloutky rozšleháme vidličkou v mléce a přidáme olej. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh.
-
Do misky k moučné směsi přilijeme žloutkovou směs, špenát, přidáme ořechy nebo co máme rádi z volitelného, promícháme a lehce vmícháme sníh. Těsto dáme do formiček na koláčky nebo muffiny (12 ks) , které předem lehce vymažeme nebo vystříkáme olejem (silikonové stačí vypláchnout studenou vodou). Pečeme asi 7 minut podle své trouby, zkusíme špejlí, hotové po chvilce vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
-
Připravíme krém z ušlehané šlehačky vmíchané do mascarpone krátce šlehaného s cukrem. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou libovolně nazdobíme každý koláček.
Poznámka od kuchařky
Před uložením špenátového protlaku do mrazáku rozdělím balení na 4 díly. Podle potřeby pak rozmrazím 1 nebo 2 díly, do koláčků, palačinek na sladko nebo slano ( jinak protlak nepoužívám). Na tyto koláčky (nejsou vlastně ani muffiny ani cupcaky) jsem udělala lehčí těsto než na velký velikonoční koláč. U dětí jsou zelené koláčky oblíbené a chutnají i dospělým.









