
Suroviny
4 – 5 jednoporcových formiček o objemu 200 ml
- 500 ml ovocného džusu
- 15-17 g práškové želatiny
- zhruba 400-500 g hroznového vína
- 60 g vlašských ořechů
- 1/3 lžičky oleje na vymazání formiček
Postup přípravy receptu
-
Z odměřené tekutiny si odebereme zhruba 200 ml, rozšleháme v ní želatinu a necháme ji asi 10 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání metličkou zahříváme až do rozpuštění želatiny. Teplota nesmí být moc vysoká, zhruba do 55°C, maximálně 60°C, při překročení želatina netuhne. Mně k rozpuštění stačila teplota podstatně menší. Kdo nemá velké zkušenosti, zahřívá raději ve vodní lázni.
-
Rozpuštěnou želatinu smícháme se zbylou tekutinou. Jednoporcové formičky velmi jemně vymastíme olejem a dáme je předem do chladničky vychladit.
-
Pak do nich nalijeme asi centimetrovou vrstvu tekutiny, dáme zpět ztuhnout – alespoň částečně, pak rozložíme bobule vína a vlašké ořechy, zase zalijeme a znovu dáme ztuhnout.
-
A ještě si to znovu nakonec zopakujeme – zase víno, ořechy a zalít zbytkem tekutiny s rozpuštěnou želatinou. Necháme důkladně vychladit a vyklopíme.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala v časopise, ale recept je hodně poupravený. Hodí se jako osvěžení v letních dnech. Nesehnala jsem žádnou šťávu – džus z hroznů, tak jsem použila čaj.
Jelikož jsou některé položky v ingrediencích rozklikávací, tak bych chtěla upřesnit, že čaj není myšlený sypký, ale pití v láhvích, víno jsou bobule a olej na vymazání nemusí být lisovaný za studena, ale obyčejný jakýkoliv.