Želé bábovičky s hroznovým vínem

55
- reklama -

Suroviny
4 – 5 jednoporcových formiček o objemu 200 ml

500 ml ovocného džusu
15-17 g práškové želatiny
zhruba 400-500 g hroznového vína
60 g vlašských ořechů
1/3 lžičky oleje na vymazání formiček

Postup přípravy receptu

  1. Z odměřené tekutiny si odebereme zhruba 200 ml, rozšleháme v ní želatinu a necháme ji asi 10 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání metličkou zahříváme až do rozpuštění želatiny. Teplota nesmí být moc vysoká, zhruba do 55°C, maximálně 60°C, při překročení želatina netuhne. Mně k rozpuštění stačila teplota podstatně menší. Kdo nemá velké zkušenosti, zahřívá raději ve vodní lázni.

  2. Rozpuštěnou želatinu smícháme se zbylou tekutinou. Jednoporcové formičky velmi jemně vymastíme olejem a dáme je předem do chladničky vychladit.

  3. Pak do nich nalijeme asi centimetrovou vrstvu tekutiny, dáme zpět ztuhnout – alespoň částečně, pak rozložíme bobule vína a vlašké ořechy, zase zalijeme a znovu dáme ztuhnout.

  4. A ještě si to znovu nakonec zopakujeme – zase víno, ořechy a zalít zbytkem tekutiny s rozpuštěnou želatinou. Necháme důkladně vychladit a vyklopíme.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala v časopise, ale recept je hodně poupravený. Hodí se jako osvěžení v letních dnech. Nesehnala jsem žádnou šťávu – džus z hroznů, tak jsem použila čaj.

Jelikož jsou některé položky v ingrediencích rozklikávací, tak bych chtěla upřesnit, že čaj není myšlený sypký, ale pití v láhvích, víno jsou bobule a olej na vymazání nemusí být lisovaný za studena, ale obyčejný jakýkoliv.