Žebírka na zelí

73
- reklama -

Suroviny
3 porce

cca 1 kg vepřových žebírek
sůl
pepř mletý nebo drcený kmín, paprika…
olej
450-500 g okapaného kysané zelí
70 g rajského protlaku
cca 1 lžíce cukru krupice, nebo dle chuti
1 velká cibule
60 g moravské slaniny nebo česnekového boku
1 lžička mleté sladké papriky
3 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Žebírka nasolíme a okořeníme dle chuti. Já použil pouze pepř, ale vhodný je i drcený kmín, mletá paprika, česneková pasta… Vše dle vlastní chuti.


    Zobrazit celý recept

  2. Okapané zelí dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, pokrájenou slaninu, protlak, papriku, cukr a sůl dle chuti. Vše promícháme a nasypeme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky.

  3. Na zelnou směs naskládáme připravená žebírka, která pokapeme zlehka olejem, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 50 – 60 minut. Podlévat není většinou nutné, zelí oslazené malým množstvím cukru, pustí šťávu, ale to už si hravě ohlídáme. Pak odklopíme a dopečeme doměkka a do barvy.

  4. Podáváme s bramborovými noky, knedlíkem, gnocchi nebo jen s chlebem a sklenicí vychlazeného piva.

  5. Zelí podáváme k masu jako přílohu, nebo ho vmícháme do bramborových noků či gnocchi.