Zdravý tvarohový koláč z celozrnné housky

160
- reklama -

Suroviny

Na spodní vrstvu:
2 celozrnné housky (rozemlít na strouhanku)
5 lžic celozrnné müsli s rozinkami
150 ml nízkotučného kefíru nebo podmáslí
1 lžička třtinového cukru
2 lžíce marmelády – (lze i vynechat)
Tvarohová vrstva:
1/2 kg nízkotučného tvarohu
3 lžičky kokosu
1-2 lžičky medu
kakaový pudink
150 ml nízkotučného mléka
150 ml vody
1-2 lžičky třtinového cukru (dle chuti, nemusí být)
1 střední jablko – nahrubo nastrouhat
2 lžíce borůvek či jiného ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Vše na spodní „korpus“ smícháme, vznikne hustá hmota, kterou pomocí ve vodě namočené lžíce rozetřeme do koláčové formy vyložené pečicím papírem (měla jsem průměr 26 cm).

  2. Potřeme dvěma lžícemi Alnatura pyré (mango nebo rakytník, samozřejmě jde nahradit normální marmeládou nebo zcela vynechat).

  3. Tvaroh s kokosem a medem vyšleháme dohladka, smícháme s vychladnutým pudinkem (ve kterém jsme zároveň povařili i jablíčko). Nakonec vmícháme borůvky.

  4. Rozetřeme na připravený korpus, pečeme ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut.

Poznámka od kuchařky

Měla jsem chuť na něco sladkého, ale nerada hřeším kalorickými bombami. Tak vzniknul tento recept, při kterém jsem zároveň spotřebovala staré housky a přebytečný tvaroh. V tvarohové vrstvě je med a třtinový cukr uveden jen přibližně, každý si oslaďte podle své chuti. Výsledek je skvělý, báječně chutná jak teplý, tak studený ( studený jde dobře krájet ).