
Suroviny
- Těsto:
- • 70 g pšeničné celozrnné mouky
- • 50 g žitné celozrnné mouky
- • 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
- • 35 g ovesných vloček
- • 1 lžíce (karobu)kakaa
- • 1 lžíce medu
- • 1 vejce
- • 1 lžíce bílého jogurtu
- • 1 lžíce tvarohu
- krém:
- • 250 g tvarohu ve vaničce (lžíci odebereme do těsta)
- • 1 lžíce medu (popř. více – dle chuti)
- • ovoce (borůvky)
Postup přípravy receptu
-
Smícháme sypké suroviny, přidáme tekutý med, vejce, jogurt a tvaroh. vypracujeme bochánek, který dáme v potravinové fólii do ledničky. Mezi tím si smícháme tvaroh s medem.
-
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, z těsta uděláme rukama placku, kterou dáme doprostřed formy a pomalu ji vytlačíme směrem k okrajům. Nezapomeňte vytvořit malinko vyšší okraje, aby náplň držela.
-
Teď už jen posypeme ovocem a pečeme na 180°C asi 45 minut.
-
Po upečení je dobré ihned koláč sundat z pečícího papíru a nechat vychladnout na mřížce. Krájíme až po vychladnutí.
Poznámka od kuchařky
Je to upravená varianta tohoto mého receptu (http://www.toprecepty.cz/recept/35626-celozrnny-kolac-s-tvarohem-ovocem-a-drobenkou-z-ovesnych-vlocek/). Hlavní rozdíl je, že jsem nepoužila máslo a drobenku. Chuťově jsou koláče velmi podobné, tohle je však odlehčenější varianta 🙂
Jinak já moučníky moc nesladím. Kdo má raději sladší, tak do těsta ještě přidejte navíc lžíci medu/třtinového cukru a med také doslaďte dle chuti 🙂 Mně ale s tímto uvedeným množstvím medu koláček velmi chutnal!