Zdravý celozrnný borůvkovo – tvarohový koláč (bez másla)

64
- reklama -

Suroviny

Těsto:
• 70 g pšeničné celozrnné mouky
• 50 g žitné celozrnné mouky
• 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
• 35 g ovesných vloček
• 1 lžíce (karobu)kakaa
• 1 lžíce medu
• 1 vejce
• 1 lžíce bílého jogurtu
• 1 lžíce tvarohu
krém:
• 250 g tvarohu ve vaničce (lžíci odebereme do těsta)
• 1 lžíce medu (popř. více – dle chuti)
• ovoce (borůvky)

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme sypké suroviny, přidáme tekutý med, vejce, jogurt a tvaroh. vypracujeme bochánek, který dáme v potravinové fólii do ledničky. Mezi tím si smícháme tvaroh s medem.

  2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, z těsta uděláme rukama placku, kterou dáme doprostřed formy a pomalu ji vytlačíme směrem k okrajům. Nezapomeňte vytvořit malinko vyšší okraje, aby náplň držela.

  3. Teď už jen posypeme ovocem a pečeme na 180°C asi 45 minut.

  4. Po upečení je dobré ihned koláč sundat z pečícího papíru a nechat vychladnout na mřížce. Krájíme až po vychladnutí.

Poznámka od kuchařky

Je to upravená varianta tohoto mého receptu (http://www.toprecepty.cz/recept/35626-celozrnny-kolac-s-tvarohem-ovocem-a-drobenkou-z-ovesnych-vlocek/). Hlavní rozdíl je, že jsem nepoužila máslo a drobenku. Chuťově jsou koláče velmi podobné, tohle je však odlehčenější varianta 🙂

Jinak já moučníky moc nesladím. Kdo má raději sladší, tak do těsta ještě přidejte navíc lžíci medu/třtinového cukru a med také doslaďte dle chuti 🙂 Mně ale s tímto uvedeným množstvím medu koláček velmi chutnal!