
Suroviny
4 porce
- 180 g kopřiv (viz tipy a triky)
- 300 g špenátu
- 1/2 kelímku ricotty (cca 175 g viz tipy a triky)
- 100 g uzené parenice (viz tipy a triky)
- 200 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- žloutek
- špetka muškátového oříšku
- 1 kg čerstvých paprik (nejlépe kapií)
- 2 svazky jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- kousek másla na smažení cibulky
- olivový olej na potření paprik
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve je třeba důkladně očistit kopřivy. Nechte je alespoň na čtvrt hodiny namočené ve vlažné vodě, aby se z nich vyplavil případný hmyz (když použijete hodně hlubokou nádobu, můžete pak případné broučky zachraňovat před utopením), a pak několikrát propláchněte proudem studené vody.
-
Aby kopřivy přestaly pálit, povařte je asi 10 minut ve vroucí vodě, kterou můžete mírně osolit. Takto připraveným kopřivám můžete klidně odkrájet tužší stonky, aniž byste riskovali popálení.
-
Špenátové lístky zbavte tužších řapíků, důkladně opláchněte a také povařte asi 10 minut ve vroucí vodě (viz tipy a triky).
-
Kopřivy společně se špenátem propláchněte studenou vodou (abyste zastavili proces vaření), nechte okapat, vyždímejte přebytečnou vodu a nakrájejte na malé kousky.
-
V mixéru vyšlehejte společně vejce, žloutek a ricottu do hladké směsi a přilijte ji společně k pokrájeným lístkům. Nakonec přimíchejte 200 g polohrubé mouky, 100 g jemně strouhané parenice a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Můžete i přisolit, ale sýr je sám o sobě dost slaný, tak ať to nepřeženete.
-
Vypracujte kompaktní zelené, částečně lepivé těsto. Do většího hrnce si dejte vařit mírně osolenou vodu. Z těsta tvořte válením v dlaních menší oválky, které pomocí vidličky zploštíte na rovnoměrné placičky (nebo jakýkoli jiný tvar) a dejte vařit.
-
Jakmile nočky vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minutky povařit a pak je pomocí děrované naběračky vyndejte z vody (každá várka se vaří cca 9 minut).
-
Zapněte si troubu na 200°C teď a dejte se do přípravy omáčky. Všechny papriky důkladně omyjte, rozkrojte na polovinu a zbavte semínek. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru (množství vyjde na dva plechy), potřete olivovým olejem (práci hodně usnadní olej ve spreji) a dejte péct do vyhřáté trouby.
-
Zatímco se papriky pečou, osmahněte si na kousku másla (nebo troše oleje) na kolečka nakrájenou jarní cibulku, až změkne a začne chytat zlatavou barvu a na poslední 2 minutky k ní přidejte 2 utřené stroužky česneku.
-
Že jsou papriky hotové poznáte jednak podle vůně a také podle vzdouvajících se bublin na slupce (nevadí ani to, pokud se slupka mírně připálí, stejně ji budete sundávat).
-
Nechte papriky 2 až 3 minutky vychladnout, abyste si nepřipálili prsty a zkuste, jestli se dá slupka bezproblémově stáhnout (u každé odrůdy paprik to jde jinak). Pokud se brání, nebo bere s sebou velké množství dužiny, zavřete papriky na chvíli do igelitového pytlíku, kde se zapaří a uvolní.
-
Papriky bez slupky přesuňte společně s osmaženou česnekovou cibulkou do mixéru a rozmixujte do hladké omáčky (případně můžete podle chuti dosolit či připepřit).
-
Nočky podávejte přelité paprikovou omáčkou, případně doplněné troškou oblíbeného strouhaného sýra (nejlépe stejného, jaký jste použili do nočků). K pokrmu se úžasně hodí sklenka Sauvignonu.
-
Tipy a triky:
Čím mladší kopřivy nasbíráte, tím bude výsledek chutnější. U starších a odrostlejších kopřiv doporučuji sbírat jen vrchní třetinu rostlinky.
Ricottu můžete nahradit i polotučným tvarohem z vaničky, ale noky pak budou mít kyselejší chuť.
Parenici můžete klidně nahradit jiným oblíbeným sýrem výrazné chuti (parmezánem, pecorinem, čedarem,…).
Dobu přípravy významně urychlíte, když povaříte špenát společně s kopřivami. Pak je ale třeba očistit kopřivy ještě před uvařením, tedy v době, kdy stále žahají (a to může být pro někoho nepříjemné). Nebo vařte jako já špenát společně s neočištěnými kopřivami, a zbavte je silnějších řapíků až potom (jen není moc zábavné hrát si na Popelku a oddělovat špenát od kopřiv).
Pokud se nebojíte trošku atypické chuti kopřiv, klidně špenát vynechejte a nahraďte stejným množstvím žahajících krásek. A nebo naopak, jestli vás kopřivy absolutně nelákají, zvolte jen špenátové lístky.
Poznámka od kuchařky
Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz
Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/koprivove-noky-s-…