
- reklama -
Suroviny
27 ks
- 200 g předem uvařené červené řepy
- 70 g celozrnné mouky
- 30 g špaldové mouky
- 1 lžíci pohankových vloček
- půl kypřícího prášku nebo 1 lžičku sody
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 3-4 lžíce medu
- 3 lžíce oleje ( kokosový, řepkový …)
- 1 lžička vanilkové příchuti
- 1,5 lžičky octa
- 3 vejce
- špetka soli
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme mouku, vločky (můžeme použít jen celozrnnou mouku), prášek nebo sodu, kakao, skořici a nasekané ořechy.
Oloupanou řepu nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme. -
K moučné směsi přidáme řepu, med, olej, příchuť, ocet a žloutky. Promícháme a metličkou lehce po částech vmícháme ušlehaný sníh z bílků se špetkou soli. Dáme do pekáčku 32 x 23 nebo do dortové formy, vyložené papírem na pečení, stěrkou rozetřeme po celé ploše a v troubě předehřáté na 180° C pečeme 15 – 20 minut (podle trouby).
-
Upečený plát přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme dle chuti ozdobit čokoládou a posypat sekanými mandlemi nebo jen lehce poprášit moučkovým cukrem a nakrájíme. Lze podávat se šlehačkou, zakysankou nebo kopečkem zmrzliny.
Kuchařka: Marie Svarcova