Zdravé jablečné muffiny

111
- reklama -

Suroviny
cca 10 – 12 muffinu

1 a 3/4 hrnku celozrnné mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
přibližně 1/4 lžičky soli
1/4 hrnku cukru krupice (lépe pokud máte třinový)
vanilkový cukr
1/2 lžičky zázvoru
necelá lžička skořice
asi 3/4 hrnku mléka (když bude těsto příliš tuhé, můžeme přidat)
2 velká nebo 3 menší jablka

Postup přípravy receptu

  1. Přibližně 1 a půl (pokud jsou menší pak dvě) jablka oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme na teflonovou pánev. Lehce posypeme cukrem (pokud jsou jablka kyselejší) a pomalu prohříváme.


    Zobrazit celý recept

  2. Jedno jablko neloupeme (pouze vykrojíme jádřinec) a nakrájíme na menší kostičky. V menší misce smícháme cukr, vanilkový cukr, zázvor a skořici. Do větší mísy odměříme mouku a prosejeme k ní sůl a prášek do pečiva. Pak k ní přidáme směs cukru v menší misce.

  3. Jakmile jsou jablka dostatečně změklá a začínají mírně vytvářet kaši, přilijeme k mouce mléko, přidáme jablka z pánve a pečlivě promícháme (ne mixerem!) Do vzniklého těsta ještě přimícháme na kostičky nakrájené jablko.

  4. Plníme do formy na muffiny (pouze přibližně 3/4 – těsto naběhne) nebo do košíčků (dáváme dva do sebe, aby těsto neztratilo tvar). Pečeme v troubě vyhřáté na 205°C tak 20-25 minut.

Poznámka od kuchařky

Muffiny jsou vláčné a opravdu velmi dobré. Na recept jsem narazila v jednom pořadu na TV Paprika, ale byl dost zmatečný, takže nevím jestli je můj postup zcela totožný, ale už jsem ho vyzkoušela a funguje 😀