Zdravá koprovka s květákem

57
- reklama -

Suroviny
3 porce

40 g čerstvého kopru (nebo více či méně dle chuti)
250 g květáku
50 g másla
cca 200 ml kefíru
vývar (nebo voda) dle potřeby
ocet
cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Postup přípravy je podobný, jako u koprovky klasické, jen prostě úplně zapomeňte na mouku. V hrnci si rozpustíme máslo, do něj přihodíme nasekaný kopr a na drobné růžičky obraný květák a všechno pěkně společně pět minut opečeme. Poté podlijeme vývarem – jen tak, aby byl květák ponořený, ale více ne. Vaříme do změknutí, což trvá přibližně 15 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté umixujeme dohladka v mixéru, vrátíme zpátky do hrnce, dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme kefírem (který je sám o sobě trošku kyselý, takže v té nejzdravější variantě nebo ve variantě pro nejmenší bych využila k dochucení jen toho).

  3. Pozn.: Jelikož jsem květák rozmixovala společně s koprem, omáčka se mi zabarvila trošku do zelena. Na chuti barva zřejmě nic nemění, přesto pokud trváte na estetické stránce věci, doporučila bych kopr v omáčce provařit až po rozmixování, ale podle mě to zase už potom není úplně ono.

Poznámka od kuchařky

Nedávno jsme nad ní s děvčaty hromadně slintaly, ale zároveň jsme si taky povídaly o tom, že nutričně tato omáčka není žádný velký hit. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jak koprovku udělat zdravě, jak ji zahustit, až jsem vytvořila tuto. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a absolutně mimi a dia friendly :)) Milovníkům klasiky určitě nechci tvrdit, že se jí vyrovná, ale chutná je určitě a navíc mě kromě ní v bříšku taky hezky hřeje i pocit, že je zdravá 🙂

Další moje recepty naleznete na blogu: http://www.mamavkuchyni.blogspot.cz