Suroviny
- kořen zázvoru
- citron
- med případně cukr
Postup přípravy receptu
-
Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme.
-
I se šťávou, kterou pustil, ho přendáme do sklenice. Zalijeme šťávou vymačkanou z 1-2 citronů. Osladíme tekutým medem, případně cukrem. Uzavřeme a necháme 1 hodinu uležet.
-
Poté promícháme a uložíme do lednice.
-
Před použitím vždy jen pomocí lžíce odebereme tekutou část (sirup), který podáváme samotný, nebo do čaje 3 x denně.
-
Když ve sklenici zbyde jen téměř suchý zázvor, můžeme z něho přidáním citronu a sladidla připravit další sirup.
Poznámka od kuchařky
O vhodnosti medu při nachlazení se vedou dlouhé spory, někdo tvrdí, že je prospěšný, někdo, že zahleňuje. Tak ať si každý vybere to, co mu vyhovuje.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.