
- reklama -
Suroviny
- 250 g zázvoru
- 1 citron
- 4 lžíce medu
- 1 l slivovice
Postup přípravy receptu
-
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu můžeme použít i žlutou část z kůry.
-
Ve slivovici (nebo meruňkovici, hruškovici…) rozmícháme připravený zázvor, citronovou šťávu (kůru) a med (lze přidat o trochu více). Vše necháme zhruba 3 dny macerovat (louhovat), pak přecedíme, naplníme do lahví a dle potřeby užíváme po frťánkách při kašli a nachlazení a na prohřátí (na spálení „červa“). Lze užívat i na kostce cukru tak, jako se dávali dětem nedobré kapky. Kalné zbarvení není na škodu, je to pozůstatek zázvoru.
-
Zázvorovou drť z macerátu dobře využijeme do černého čaje s medem a plátkem citronu.
Kuchař: recepty73