Zázvorové kuře pečené se zázvorovo – bylinkovou nádivkou

55
- reklama -

Suroviny
4-6 podle velikosti kuřete

1 celé kuře
máslo
zázvor buď čerstvý nebo mletý sušený
250 ml drůbežího vývaru (může být třeba z kostky)
sůl
Nádivka:
6 starších rohlíků
mléko
smetana (napůl s mlékem)
3 vejce
pažitka
petržel
libeček
kopřivy
zázvor čerstvý nebo sušený
100 ml drůbežího vývaru s rozpuštěným máslem
sůl (opatrně, drůbeží vývar je slaný)

Postup přípravy receptu

  1. Kuře si naporcujeme, dočistíme, omyjeme, vysušíme, osolíme, dáme do pekáčku na plátky másla, posypeme zázvorem, navrch dáme také pár plátků másla a dáme přikryté péct do vyhřáté trouby.

  2. Zatím, co se kuře peče si připravíme nádivku, do mísy si nakrájíme rohlíky na čtverečky, polijeme mlékem se smetanou, přidáme vajíčka, nasekané všechny bylinky, posypeme zázvorem a trošku osolíme. Všechno smícháme zlehka pěkně dohromady, pokud bude hustá, přidáme vývar, naopak do řídké přidáme strouhanku, aby byla akorát.

  3. Do jiného pekáčku nalijeme trošku drůbežího vývaru, na něj naformujeme nádivku, navrch dáme plátky másla a když se kuře peče 1/2 hodiny, tak jí dáme do trouby ke kuřeti, které podlijeme drůbežím vývarem a později polijeme i nádivku.

  4. Pečeme další 1/2 hodinu, je-li třeba podlijeme a kuře před koncem odkryjeme, aby nám udělalo kůrku. Nádivku vyndáme když začne být opečená.

Poznámka od kuchařky

Já dělám téměř do všeho nádivku zvlášť, protože když nacpu kuře, či cokoliv jiného, je taková mazlavá, nedrží tvar a je jako uvařená. Takto nám chutná moc a krásně se krájí na plátky. Na talíři spolu se šťávou z kuřete nemá chybu i nádivka je krásně šťavnatá, žádná sušinka.

Nemám fotky postupu, vůbec se mi nenačetly a ani je nemohu najít, což mě mrzí.