
Suroviny
4-6 podle velikosti kuřete
- 1 celé kuře
- máslo
- zázvor buď čerstvý nebo mletý sušený
- 250 ml drůbežího vývaru (může být třeba z kostky)
- sůl
- Nádivka:
- 6 starších rohlíků
- mléko
- smetana (napůl s mlékem)
- 3 vejce
- pažitka
- petržel
- libeček
- kopřivy
- zázvor čerstvý nebo sušený
- 100 ml drůbežího vývaru s rozpuštěným máslem
- sůl (opatrně, drůbeží vývar je slaný)
Postup přípravy receptu
-
Kuře si naporcujeme, dočistíme, omyjeme, vysušíme, osolíme, dáme do pekáčku na plátky másla, posypeme zázvorem, navrch dáme také pár plátků másla a dáme přikryté péct do vyhřáté trouby.
-
Zatím, co se kuře peče si připravíme nádivku, do mísy si nakrájíme rohlíky na čtverečky, polijeme mlékem se smetanou, přidáme vajíčka, nasekané všechny bylinky, posypeme zázvorem a trošku osolíme. Všechno smícháme zlehka pěkně dohromady, pokud bude hustá, přidáme vývar, naopak do řídké přidáme strouhanku, aby byla akorát.
-
Do jiného pekáčku nalijeme trošku drůbežího vývaru, na něj naformujeme nádivku, navrch dáme plátky másla a když se kuře peče 1/2 hodiny, tak jí dáme do trouby ke kuřeti, které podlijeme drůbežím vývarem a později polijeme i nádivku.
-
Pečeme další 1/2 hodinu, je-li třeba podlijeme a kuře před koncem odkryjeme, aby nám udělalo kůrku. Nádivku vyndáme když začne být opečená.
Poznámka od kuchařky
Já dělám téměř do všeho nádivku zvlášť, protože když nacpu kuře, či cokoliv jiného, je taková mazlavá, nedrží tvar a je jako uvařená. Takto nám chutná moc a krásně se krájí na plátky. Na talíři spolu se šťávou z kuřete nemá chybu i nádivka je krásně šťavnatá, žádná sušinka.
Nemám fotky postupu, vůbec se mi nenačetly a ani je nemohu najít, což mě mrzí.