- reklama -
Suroviny
4 litry
- 4 litry převařené vody – vodu nechat vlažnou
- 300 g čerstvého zázvoru – oprat, očistit, nastrouhat, nebo rozmixovat
- 250 – 300 g cukru krystal nebo medu (podle chuti)
- 2 citrony zbavené kůry nakrájet na kolečka bez pecek
- 1 citron dobře umytý i s kůrou nakrájet na kolečka bez pecek
- Vinné kvasinky 1/2 sáčku (koupit v drogerii)
- Živná sůl 1/2 sáčku (koupit v drogerii)
Postup přípravy receptu
-
Do 5 litrové sklenice dáme nastrouhaný zázvor, zalijeme vlažnou vodou, přidáme citrony, cukr, kvasinky a živnou sůl.
-
Necháme odležet 24 hodin (nejdéle 28 hodin). Přecedíme přes plátno, nalijeme do lahví. Uchováváme v chladnu.
Poznámka od kuchařky
Použití zázvoru můžeme ještě jednou opakovat:
Citrony vyhodíme a dáme nové, přidáme cukr, vlažnou vodu, kvasinky a necháme tentokrát uležet
48 hodin. Opět přecedíme a dáme do lahví a do chladna.
Kuchař: Betyna