Suroviny
přibližně 2 plechy
- Těsto:
- 125 g sirupu
- 50 g cukru
- 1/2 vejce
- 30 g na malé kousky nakrájeného zázvoru (čerstvý nebo kandovaný)
- zarovnaná lžička mletého kmínu
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva (6 g)
- Na potření:
- 1/2 vejce
Postup přípravy receptu
-
Rozmixujeme cukr se sirupem.
-
Přimixujeme zázvor a kmín.
-
Smícháme mouku s práškem do pečiva. Víc než polovinu mouky vmícháme do těsta – zbytek musíme zapracovat ručně.
-
Utvoříme válečky o průměru 2-3 cm. Zabalíme je do potravinářské folie a doladíme tvar.
-
Válečky necháme přes noc v lednici.
-
Další den krájíme na kolečka silná 1 cm, která klademe na plech s pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C 10-15 minut, (dokud okraje mírně nezezlátnou). Kolečka necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Kolečka se vejdou na jeden plech, ale jelikož se hodně roztečou, je lepší je dát na 2 plechy. Kdo má rád výraznější chuť zázvoru, může přidat i špetku mletého.
Těsto vám může připadat nekompaktní, ale není třeba nic přidávat.
Upečená kolečka mají být vláčná.